Ecce homo...

2010.02.16. 10:43 Foeldy

A stílus maga az ember. Sokszor hallom ezt úton-útfélen. De valójában mit jelent ez? Az ember határozza meg a saját stílusát, avagy a stílus határozza meg az embert? Manapság melyik a jellemző? Lehet e egy embernek saját, egyedi stílusa, mely kiemeli őt az átlagos, hétköznapi tömegből?

Úgy tartja a mondás, hogy madarat tolláról, embert barátjáról. Ám, a mostani életben senkit sem érdekel, hogy kikkel veszed körbe magad, hogyha nem nézel ki úgy, ahogy azt elvárja tőled egy bizonyos réteg. Lehetsz te okos, intelligens, művész, zseni, ha nem "tetszel" elsőre meg a világnak, akkor soha sem fogsz kikerülni abból a véleményből, amit rád aggaszt. Csak akkor, ha esetleg te is "belépsz" közéjük. Ha elfelejted, hogy mi volt az, ami téged egyedivé, mássá tett. S csak amiatt, mert nem voltál elég trendi. Borzasztó.

Három mondás van a magyar köztudatban, ami úgy hülyeség ahogy van. Elképzelhetőnek tartom, hogy akad más is, de nekem csak ezek vannak meg most. Hülyeségi sorrendben ezek a következők:

  1. Ha kutyagumiba lépsz, szerencsés leszel!
  2. A pénz nem boldogít!
  3. Nem a ruha teszi az embert!

A kutyagumis mondást biztosan valaki olyan találta ki, aki belelépett, s valamivel vigasztalnia kellett magát. Ugyanmár emberek... :) Ez egy vicc. Még soha nem voltam szerencsés azért,mert kutyaszarba léptem. Utálni viszont annál jobban utáltak, mikor bevittem a házba, s végigkentem anyám újonnan vett szőnyegén. Nem tudom, hogy sikáltatok e egy szőnyegről kutyaszart 1 teljes órán át, de - lehet velem van a hiba - valahogy nem éreztem,hogy szerencsés lennék.

Másrészt szeretném látni azt az illetőt, aki szerint a pénz nem boldogít. Egy street art-ban láttam egy ilyet: A pénz lehet, hogy nem boldogít, de kurva jó, ha van! És milyen igaza van. Felesleges lefutni a köröket, a pénz megléte igenis boldogságot ad. Ha tudod, hogy nem kell amiatt rettegned, hogy jön e az ellenőr, vagy nem, mert meg tudtad venni a bérletet. Ha nem kell éhezned, ha nem kell fáznod. Őrületes nagy önzés kell ahhoz, hogy valaki ilyet jelentsen ki.

Végül a harmadik, egyben legnagyobb gyökérség, amit valaha hallottam. Nem a ruha teszi az embert. Ó, dehogynem. Mint azt már az elején is leírtam, az első benyomás dönteni tud. Mert Rád néznek és azt mondják, "Hű, de hülyén öltözködik!" vagy "Ez a cípő nem is illik a nadrágjához!" És miért? Mert ha jó cuccokban járkálsz, akkor azonnal egy felsőbb kasztban érzed magad, akinek joga van azokat leszólnia, akik máshogyan öltözködnek. Függetlenül attól, hogy az az illető lehet, hogy egy csodálatos ember. Senkit nem érdekel. Mert az utcán, a boltban, a szórakozóhelyen nem akarom megismerni a másikat, nem fogok vele leülni, és hosszasan beszélgetni az életéről, az érzéseiről, a gondolatairól,amik foglalkoztatják. Ott csak ítélek, és véleményt formálok, valami hihetetlen önző módon. Mert a túlélésre hajtok. Mert ha nem csinálom ezt, akkor feltűnő leszek. Akkor egyedi...s a társadalom,a fogyasztói-fagyasztó társadalom nem szereti az egyéniségeket. Mert nekik saját,különálló gondolataik vannak,melyek különbözhetnek a nagy kollektív tudattól. S az nem jó.

Volt egy történet, hogy egy hajléktalan nő bement egy állásinterjúra. Persze nem kapta meg. Gyorsan végeztek vele,nem hallgatták végig. A szakmai tudása pedig nem is érdekelte őket. Mikor a nő kijött,egy tv-s stáb elvitte. Megfürdették, egy kifejezetten elegáns ruhátadtak neki, s úgy küldték vissza. Megkapta az állást. Hogy miért? Mert az első benyomás a lényeges. S aki nem tud változni, mert önhibáján kívül Képtelen rá, az eláshatja magát. Aki tud változni az nyerni fog... de valamit önmagából is el fog veszteni. És higgyétek el ha mondom, borzasztó dolog kevesebbnek lenni. Fáj. Nem testileg... lelkileg! S sokszor eszébe jut az embernek. Nagyon sokszor. Felteszi a kérdést! Miért nem voltam jó? Úgy, ahogy voltam? 

Ez lenne az ember? Egy örökkön örökké változó, változtatható egyed, aki mindig kiszolgálja az épp hatalmon lévő trendet? Ha megnézzük mindig azok maradtak halhatatlanok, akik mertek változtatni. Akik merőben eltérő érdeklődést mutattak, s szembementek a kor követelményeivel. A legnagyobb divatdiktátorok is mind ilyenek. Ha valaki civilként csinálna ilyet, az bolond. Ha divatdiktátor, akkor az az új trend. 

Csak én érzem, hogy ez baj?

Ecce homo...

Szólj hozzá!

Címkék: stílus divat hülye ember tévhit

A bejegyzés trackback címe:

https://foeldy.blog.hu/api/trackback/id/tr521762642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása